Seinen lijken op groen te staan voor Hospice Koningshove: ‘Gelukkig hebben we niet opgegeven’

Hospice Koningshove is weer een stapje dichterbij realisatie nu de gemeente Pijnacker-Nootdorp een bankgarantie gaat afgeven. Daarmee kan het stichtingsbestuur een lening afsluiten en – niet geheel onbelangrijk – begint de zoektocht naar een aannemer die het pand aan het Koningshof gaat bouwen.

AD Delft Sandra Don 24-05-23

Nu is het zo dat inwoners van Pijnacker-Nootdorp in de laatste fase van hun leven niet in hun eigen woonplaats terecht kunnen. Zij wijken vaak uit naar Hospice Delft, al geldt hier een enorme wachtlijst waardoor veel mensen teleurgesteld moeten worden. De komst van een hospice in Pijnacker-Nootdorp zal dus door velen met open armen worden ontvangen.

Hospice Koningshove krijgt zes bedden. Een aantal dat overeenkomt met de landelijke norm die zegt dat er per tienduizend inwoners een hospiceplek moet zijn. Het inwoneraantal van Pijnacker-Nootdorp loopt tegen de 60.000 aan. Koningshove wordt een zelfstandig hospice, waar cliënten een eigen bijdrage voor zullen moeten betalen. Ook kun je je aanvullend laten verzekeren voor een verblijf.

De totale kosten om het hospice te bouwen zijn 2,2 miljoen euro. Daarvoor klopte de stichting aan bij de bank, maar die wil een gemeentelijke garantie zien. Die garantie liet een tijdje op zich wachten. Belangrijkste struikelpunt was tot nu toe dat de gemeente de aanvraag pas in behandeling wilde nemen als er ook een definitieve offerte van een bank voor het verstrekken van een hypotheek kan worden overlegd.

Aan deze voorwaarde kon het bestuur echter niet voldoen omdat de banken eerst zekerheid willen hebben dat er gemeentegarantie komt voordat zij de offerte en hypotheek willen geven. Bovendien heeft de stichting nog geen eigen vermogen.

Overstag
Maar het gemeentebestuur is nu overstag. Er wordt gewerkt aan een gemeentegarantie waarin het niet verkrijgen van offerte en hypotheek als ontbindende voorwaarden worden opgenomen. ,,De aanvraag van de Stichting Hospice Koningshove wordt momenteel inhoudelijk beoordeeld. Naar verwachting is de beoordeling in de komende maand afgerond en dan zijn verdere zaken bekend”, laat een woordvoerster weten.

Jan Vincenten, voorzitter van het stichtingsbestuur, is blij met de vorderingen. Er waren momenten dat hij de afgelopen drie jaar de handdoek in de ring wilde gooien. ,,Ik heb wel eens gedacht: ‘Waar ben ik aan begonnen?’, maar gelukkig hebben we niet opgegeven”, vertelt hij. ,,Ik weet uit ervaring dat als je stopt met iets wat je belangrijk vindt, je nooit weet hoe dicht je bij je doel bent.”

En dat doel is het werk dubbel en dwars waard. Vincenten: ,,Het gebouw staat er nog niet, maar we hebben al zoveel positieve reacties ontvangen. Veelal van mensen die hun naasten zijn verloren en graag hadden gezien dat zij de laatste fase van hun leven in alle rust in een hospice hadden kunnen doorbrengen.”

De komende maanden gaat het bestuur samen met de architect de puntjes op de i zetten. Na de zomer volgt de zoektocht naar een aannemer. Als stip op de horizon geldt 1 januari 2025, dan zou Hospice Koningshove moeten openen. ,,Hopelijk kunnen we begin volgend jaar starten met de bouw. Maar dan moet wel alles meezitten”, benadrukt Vincenten.

Vrijwilligers
Aan de vrijwilligers zal het in elk geval niet liggen. De stichting denkt er zo’n zeventig tot tachtig nodig te hebben; er hebben zich al vijftig personen gemeld. Ook zijn er al sollicitatiegesprekken gevoerd met een coördinator. ,,We kunnen alleen nog wel wat financiële ondersteuning gebruiken.”

Het bestuur is op zoek naar partners. Particulieren of bedrijven die zich voor vijf jaar willen vastleggen en elk jaar 500 euro inleggen. ,,We hebben al wat donateurs aangetrokken, maar moeten eigenlijk nog honderd ‘partnerplannen’ verkopen. Dat moet lukken, Pijnacker-Nootdorp blijft ergens toch een dorp waar de sociale en maatschappelijke betrokkenheid groot is.”

Rectificatie: Meerdere personen hebben geïnformeerd naar een functie als coördinator of verpleegkundige maar er zijn nog géén sollicitatiegesprekken geweest.